Header Image
Home / Dry needling

Dry needling

Dry needling

Hoe vervelend kan het zijn als je spieren vastzitten en het wil niet loskomen. Als het maar lang genoeg duurt begint die diepe, doffe, zeurende pijn ook nog uit te stralen naar je arm of je been. Of je krijgt er (spannings)hoofdpijn van waar je soms dag en nacht last van blijft houden.

Misschien ben je al bij de sportmasseur geweest? Of heb je al ‘gewone’ fysiotherapie behandelingen gehad?

De pijn die je voelt komt vermoedelijk van triggerpoints in je spieren. Een triggerpoint is een bundeltje spiervezels dat constant blijft aanspannen, ook al is dat helemaal niet nodig. Je voelt het zelf als een pijnlijke verharding in de spier. Dit geeft een zeurende, vervelende pijn en een verminderde doorbloeding in het gebied waardoor het herstel belemmerd wordt. Deze punten kunnen actief aanwezig zijn en pijn geven. Maar ze kunnen ook latent aanwezig zijn en pas klachten geven als je er zelf op drukt of wanneer je de spier overbelast hebt door bijvoorbeeld zwaar werk of lang in dezelfde houding te staan of te zitten. Een triggerpoint gaat nooit vanzelf weg. Als je er even geen last meer van hebt is het latent aanwezig en kan het elk moment weer op gaan spelen.

Dry needling is dé oplossing voor het merendeel van de klachten aan het bewegingsapparaat! Deze uitspraak is de laatste jaren uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd en ik sta er vanuit ervaring ook 100% achter. Deze behandeling wordt altijd wel gecombineerd met (houdings)adviezen en oefeningen ter behoud van het resultaat.

Massage is ook een manier om deze punten uit de spieren weg te halen. Een wezenlijk verschil met dry needling is dat bij dry needling het naaldje door de huid, in de spier midden in het triggerpoint geplaatst wordt. Van het prikje in de huid voel je werkelijk helemaal niets, zo dun is het naaldje. Er wordt geen vloeistof geïnjecteerd. Bij het bereiken van het triggerpoint wordt een ‘twitch’ gevoeld als een soort van stroom schokje. Het punt is dan meteen gedeactiveerd waardoor de spanning weg is en de doorbloeding weer op gang komt. Deze twitch reactie is kort maar soms best wel heftig. Maar als je daarna zo snel eindelijk van de klachten af bent is het die paar tellen ongemak meer dan waard.

Doordat het naaldje direct in het triggerpoint geplaatst wordt is het veel sneller effectief dan massage waarbij er via de huid over het triggerpoint gestreken wordt. Vaak ligt het punt te diep om met de vingers te bereiken. Het zal daarom met massage eerder latent aanwezig blijven en voor klachtenvermindering van korte duur zorgen. Even ter illustratie: de langste naalden die ik gebruik zijn 7,5 cm. Niet schrikken, je voelt hier niets van en je kunt het toch niet zien! Deze gebruik ik voor de spieren in de bil en achter op het bekken die een soort van hernia-achtige klachten in het been geven.

Ik werk nu al ruim 8 jaar met dry needling en behandel zo’n 15 tot 20 mensen per dag met deze methode. In veruit het merendeel van de gevallen met groot succes en dat maakt dit werk ook zo leuk om te doen!

Ik heb het mezelf eigen gemaakt om na de behandeling even kort te masseren. Dit doe ik ten eerste om te controleren of ik zeker geen punt over het hoofd heb gezien, maar ook om eventuele nareactie bij de patiënt zo veel mogelijk te beperken. Dit wordt altijd als zeer prettig ervaren.

Triggerpoints in spieren kunnen ontstaan door:

  • Een acuut trauma zoals flink stoten, een val of jezelf vertillen.
  • Langdurig herhaalde beweging, in de volksmond ‘RSI’ klachten. Denk aan de muisarm, de slager die vlees snijdt, medewerkers achter de kassa of aan de lopende band, de schilder met zijn kwast, musici etc.
  • Het juist niet kunnen bewegen zoals door gips, een mitella of het dragen van een brace.
  • Langdurig in dezelfde (slechte) houding verblijven. Dit is vaak het geval bij beeldschermwerkers, kappers die boven hun macht staan te knippen, scheef zittende ruiters en bijvoorbeeld ook de stratenmaker.
  • Voetafwijkingen / beenlengteverschil.
  • Stress / depressieve klachten.

Ben jij die kapster die baalt als nek en schouderpijn steeds weer op komen zetten als je veel mensen thuis moet knippen op een niet verstelbare stoel?
Of die administratief medewerker die na elke werkdag weer last in zijn rug heeft van het vele zitten en misschien ook wel van die vervelende muisarm?
Of heb jij gewoon die constant zeurende, vervelende doffe pijn die wel uit te staan is maar waar je niet goed van wordt omdat het de hele tijd aanwezig is?

Wil jij dat er eindelijk eens iets aan deze vervelende pijn gedaan wordt, en het liefst snel ook?

Laat geen tijd meer verloren gaan en klik op onderstaande knop!

Top