Header Image
Home / Dry needling

Dry needling

Dry needling

Dry needling past perfect binnen het plaatje van de fasciatherapie.

Een triggerpoint is een bundeltje spiervezels dat constant (ongewenst) blijft aanspannen. Het is eigenlijk een verkleving van de fascia ín je spieren. Je voelt het zelf als een pijnlijke verharding in de spier. Dit geeft een zeurende, diepe, doffe pijn die specifieke uitstralingspatronen kent. Daarnaast kunnen er ook krachtsverlies, tintelingen en coördinatiestoornissen door ontstaan.

Deze punten kunnen actief aanwezig zijn en pijn geven. Maar ze kunnen ook latent aanwezig zijn en pas klachten geven als je er zelf op drukt of wanneer je de spier overbelast hebt door bijvoorbeeld zwaar werk of lang in dezelfde houding te staan of te zitten. Een triggerpoint die flink verkleefd is gaat nooit vanzelf weg. Afvalstoffen kunnen er jaren lang in op blijven hopen, waardoor het weefsel gaat verzuren en je de pijn steeds weer blijft voelen.  Als je er even geen last meer van hebt is het latent aanwezig en kan het elk moment weer op gaan spelen.

Dry needling is dé oplossing om vooral dieper gelegen triggerpoints direct te laten ontspannen. Door te werken met een dun naaldje kun je heel gericht op de juiste diepte deze verkleving losmaken. Deze behandelvorm is de laatste jaren uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd en ik sta er vanuit ervaring ook 100% achter. De behandeling wordt altijd wel gecombineerd met leefstijl- en houdingsadviezen en oefeningen ter behoud van het resultaat.

Massage is ook een manier om deze punten uit de spieren weg te halen. Een wezenlijk verschil met dry needling is dat bij dry needling het naaldje door de huid, in de spier midden in het triggerpoint geplaatst wordt. Van het prikje in de huid voel je werkelijk helemaal niets, zo dun is het naaldje. Er wordt geen vloeistof geïnjecteerd. Bij het bereiken van het triggerpoint wordt een ‘twitch’ gevoeld als een soort van stroom schokje. Het punt is dan meteen gedeactiveerd waardoor de spanning weg is en de doorbloeding weer op gang komt. Deze twitch reactie is kort maar soms best wel heftig. Maar als je daarna zo snel eindelijk van de klachten af bent is het die paar tellen ongemak meer dan waard.

Doordat het naaldje direct in het triggerpoint geplaatst wordt is het veel sneller effectief dan massage waarbij er via de huid over het triggerpoint gestreken wordt. Vaak ligt het punt te diep om met de vingers te bereiken. Het zal daarom met massage eerder latent aanwezig blijven en voor klachtenvermindering van korte duur zorgen.

Ik werk nu al ruim 10 jaar met dry needling en behandel zo’n 15 tot 20 mensen per dag met deze methode. In veruit het merendeel van de gevallen met groot succes en dat maakt dit werk ook zo leuk om te doen!

Doordat ik ook al bijna 10 jaar paarden met deze methode behandel, zijn mijn vaardigheden bij mensen alleen maar verbeterd. Een paard kan niet zeggen wat er aan de hand is. Als je die wilt kunnen helpen dan moet je het wel heel goed in de vingers hebben!

En geen zorgen.. je komt echt geen paard in de gang tegen in mijn praktijk..

 

Triggerpoints in spieren kunnen ontstaan door:

  • Een acuut trauma zoals flink stoten, een val of jezelf vertillen.
  • Langdurig herhaalde beweging, in de volksmond ‘RSI’ klachten. Denk aan de muisarm, de slager die vlees snijdt, medewerkers achter de kassa of aan de lopende band, de schilder met zijn kwast, musici etc.
  • Het juist niet kunnen bewegen zoals door gips, een mitella of het dragen van een brace.
  • Langdurig in dezelfde (slechte) houding verblijven. Dit is vaak het geval bij beeldschermwerkers, kappers die boven hun macht staan te knippen, scheef zittende ruiters en bijvoorbeeld ook de stratenmaker.
  • Voetafwijkingen / beenlengteverschil.
  • Stress / depressieve klachten.

Ben jij die kapster die baalt als nek en schouderpijn steeds weer op komen zetten als je veel mensen thuis moet knippen op een niet verstelbare stoel?
Of die administratief medewerker die na elke werkdag weer last in zijn rug heeft van het vele zitten en misschien ook wel van die vervelende muisarm?
Of heb jij gewoon die constant zeurende, vervelende doffe pijn die wel uit te staan is maar waar je niet goed van wordt omdat het de hele tijd aanwezig is?

Wil jij dat er eindelijk eens iets aan deze vervelende pijn gedaan wordt, en het liefst snel ook?

Neem dan meteen contact op!

Top