Home / Blog / Fascia therapie

Fascia therapie

Fasciatherapie in het kort

Wat is fascia

Fascia is een systeem van bindweefselvliezen waardoor het hele lichaam letterlijk van top tot teen met elkaar verbonden is. Deze fascia bestaat uit 3 lagen:

  • Oppervlakkige fascia die net onder de huid ligt
  • De middelste laag die ligt tussen het onderste laagje vet in de huid en de spier. Deze ligt als een stevige wetsuit om bijna je hele lichaam. Dit niveau behandelen we voornamelijk met de fascia therapie
  • De spierfascia, dat is het bindweefsel wat in en om de spieren ligt. Dit is waar de dry needling op inwerkt.

Fascia bestaat o.a. uit cellen en water. Dit water is voor onze cellen hetzelfde als water voor de vissen in de zee. Als de zee vervuild is worden de vissen ziek. Als er geen zuurstof in het water is gaan de vissen dood. Wij kunnen in ons lichaam alles zo goed bewegen omdat er overal een laagje water tussen zit waardoor verschillende weefsels langs elkaar kunnen glijden zonder wrijving. Als de fascia goed gehydrateerd is betekent dat dat onze cellen voldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgen, dat afvalstoffen worden afgevoerd en dat we soepel kunnen bewegen zonder pijn.

 

Waar gaat het fout?

Onder bepaalde omstandigheden zoals te weinig water drinken, veel stress of te weinig bewegen verandert het water in de fascia in een stroperige, plakkerige gel. Lagen verglijden niet meer t.o.v. elkaar en afvalstoffen worden niet meer afgevoerd (de zee raakt vervuild). Deze afvalstoffen kunnen tot jaren in het weefsel blijven zitten en daardoor chronische (spier?)pijn veroorzaken. Stel je voor dat je het wetsuit midden op je rug bij elkaar knijpt, dan voel je het trekken van je schouders, van je bovenbenen, op je buik etc. En dat is ook wat zo'n verkleving in de fascia doet.

 

Wat kunnen we daar met fascia therapie aan doen?

We laten de mensen eerst bepaalde functionele bewegingen maken en registreren hoe dat gaat en waar men wat voelt. Bijvoorbeeld iets van de grond pakken, haren kammen, bh bandje dichtdoen etc. Daarna voelen we op die plaatsen of er verklevingen in het bindweefsel aanwezig zijn. Ongeveer hetzelfde als dat we kunnen voelen of er triggerpoints in de spier aanwezig zijn. Door verschillende relatief zachte technieken te gebruiken kunnen we deze verklevingen weer vloeibaar maken waardoor pijn die vaak al jaren (wisselend) aanwezig is als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. We geven bijvoorbeeld met onze handen een bepaalde sturing aan de fascia, houden dit heel even rustig vast en dan voel je je lichaam zélf hierop aanpassen. Heel bijzonder! Dit gaat altijd samen met adviezen m.b.t. voeding en bewegen.

In principe zal fascia die behandeld is altijd los blijven, als je maar in beweging blijft en voldoende water drinkt! En met water bedoelen we ook echt water. Thee, koffie en vooral ook frisdranken leiden juist tot dehydratie! De behandeling kan gecombineerd worden met speciale training om fascia sterk en veerkrachtig te maken. Dit is niet hetzelfde als de 'standaard' training in de sportschool die vooral op spieren is gericht.

 

Ademhaling

Iets wat centraal staat in de fascia therapie is de ademhaling. Wist je dat de ademhaling effect heeft op werkelijk alle lichaamsfuncties? En voor de ruiters onder ons: Wist je al dat wetenschappelijk is aangetoond dat als de ruiter rustiger gaat ademen dat direct terug te zien is in de hersengolven van het paard?! Daar kom ik in een volgende blog op terug! Volg de Facebook pagina van CS Fysiotherapie om hier niets van te missen!

Top