Header Image
Home / Flexchair ruitertraining

Flexchair ruitertraining

Flexchair ruitertraining

De Flexchair Ruitertraining, durf jij de confrontatie aan!?

Ik val even heel eerlijk met de deur in huis, ook al willen veel ruiters dat liever niet horen..

Als de dressuur oefeningen niet helemaal lekker lopen, of je paard steeds uit het midden over de hindernis wil springen.. wie krijgt daar vaak de schuld van..?

Ik geef het over mezelf toe, ik gaf mijn paard jaren terug altijd overal de schuld van. Vooral dat hij ‘geen travers wilde lopen’. Slofteugel er aan, één maatje langere sporen, ja en zelfs die neusriem een gaatje strakker. En hij maar zijn best doen maar hij wist gewoon niet wat ik bedoelde. Ik vind het zo vreselijk oneerlijk tegenover hem als ik hier aan terug denk.. vooral nu ik weet dat het allemaal niet nodig is geweest.

Wat was voor mij de oplossing?

De Flexchair Romp Balans Trainer (RBT). Dit is een evidence based trainingsunit om de actieve stabiliteit van de rug te trainen. Het wordt oorspronkelijk gebruikt voor mensen met rugklachten maar de laatste jaren is de Flexchair ook erg effectief gebleken in de paardensport.

In de kruk zitten verschillende bewegingsmechanismen waardoor het zadel beweegt als je er op gaat zitten en je gewicht verplaatst. Onder het zadel hangt een sensor die gekoppeld is aan een ontvanger op een beeldscherm. Op deze manier wordt zichtbaar gemaakt hoe de beweeglijkheid en stabiliteit van de romp is.

Het resultaat van deze training is dat je (letterlijk) een spiegel wordt voorgehouden, en je je bewust wordt van je houding en zit. Veel ruiters vinden dit confronterend, maar zeker niet op een negatieve manier. Eindelijk wordt ineens duidelijk waarom er bepaalde rijtechnische problemen of lichamelijke klachten ontstaan zijn!
In de les krijg je vaak te horen dat je je hakken naar beneden moet duwen, of je schouders naar achteren. Deze goed bedoelde adviezen leveren vaak meer spanning in je lijf op omdat je deze instructies met kracht uitvoert. Op de Flexchair leer je hoe je dit vanuit een ontspanning kunt doen waardoor je paard niet met al die extra spanning belast wordt. Door Flexchair ruitertraining leer je hoe je met subtiele hulpen je paard zo goed mogelijk kunt aansturen.

Bij CS Fysiotherapie kun je kiezen uit een uitgebreide training van een uur, evt. incl Persoonlijke Actieve Rugtest (PAR test) waarbij we objectief kunnen scoren hoe het met jouw rompstabiliteit gesteld is. Je kunt bijvoorbeeld ook jezelf laten filmen als je een specifieke oefening aan het rijden bent waar je problemen mee hebt. Neem deze beelden mee en we hebben dan ruim de tijd om dit te analyseren en te trainen op de Flexchair. Er kan ook gekozen worden voor een training van een half uur.

Je kunt er zelf voor kiezen om één of enkele trainingen te doen of een traject te volgen.
Ideaal is het als deze Flexchair training gecombineerd wordt met uitgebreidere kracht, stabiliteits- en conditietraining. En juist daarom hebben we het Ruiterfit programma opgesteld!

In het geval van lichamelijke klachten zijn de Flexchair trainingen te declareren bij de zorgverzekeraar als zitting fysiotherapie, en krijg je het (deels) vergoed. Als je de training alleen volgt om je rijtechnische vaardigheden te verbeteren dient de training volledig zelf betaald te worden.

“De Flexchair training wordt vaak gezien als (te) prijzig maar als je in zo’n korte tijd inzicht krijgt in hoe jouw zit overkomt op je paard scheelt dat een hoop tijd en geld aan lessen.”

Hoe het met mijn paard en de travers is afgelopen?

Hij is nu 22 jaar en heeft drie jaar geleden een heel jaar stil gestaan met een peesblessure, en ik heb ondertussen twee kinderen gekregen. Al met al mag ik hem niet teveel meer belasten met zware trainingen en heb ik daar eigenlijk ook geen tijd meer voor. Daarom neem ik ook al jaren geen les meer.
Ik heb later op de Flexchair geleerd dat je hulpen ook vanuit ontspanning kunt geven en hoe dat moet. Als ik nu over een bospad rijd blijf ik rustig in balans zitten en geef ik een lichte hulp met mijn benen… en hij buigt zich in een pracht van een travers.

Wat ben ik trots op mijn paard. Hij is mijn inspiratie geweest om deze praktijk voor paard en ruiter op te zetten. Hij is mijn allergrootste vriend, mijn alles. Mijn Paard.

Wil jij net als ik ook je paard zo min mogelijk ‘in de weg zitten’? Klik dan op onderstaande knop en maak een afspraak!


Top