Header Image
Home / Dry needling voor paarden

Dry needling voor paarden

Dry needling voor paarden

Wellicht herken je het volgende:

Je voelt dat je paard wat stijf is in bewegen en dat hij zijn hals niet in een mooie spanningsboog wil houden. Of te hoog, of te laag, of gewoon niet fijn in de aanleuning. Dit ondanks wekelijkse trainingen met een instructeur waarbij steeds maar weer die moeilijke oefening herhaald wordt. De tandarts is pas nog geweest en erg genoeg om de veearts te laten komen lijkt het ook weer niet..

Mogelijk heeft je paard last van zijn spieren, een van de meest voorkomende oorzaken van klachten aan het bewegingsapparaat. Net als mensen kunnen paarden triggerpoints in de spieren ontwikkelen.

Als het paard met deze triggerpoints blijft lopen kunnen ze bovenstaande verschijnselen veroorzaken maar bijvoorbeeld ook:

  • Het wegdrukken van de rug
  • Moeite met links of rechts aangalopperen of wissels springen
  • Coördinatie problemen / struikelen
  • Verlies van ‘schwung’, takt en afdruk
  • Het paard trekt boven in de sprong de voorbenen niet meer hoog genoeg op
  • Overgevoeligheid of verzet bij poetsen, opzadelen of aansingelen
  • ‘Wegvluchten’ onder het zadel en verzet tegen de ruiter

Dry needling voor paarden is een zeer snel effectieve oplossing voor deze klachten, welke ook nog eens sterk wetenschappelijk onderbouwd is.

Zelf behandel ik al ruim 12 jaar zo’n 15 a 20 mensen per dag met dry needling , en al 10 jaar paarden. Ook heb ik de lessen van Andrea Schachinger mee begeleidt op de opleiding dry needling voor paarden. Ik denk (en hoop!) dat ik over mezelf kan zeggen dat ik triggerpoints met mijn handen haarfijn kan opsporen en gericht kan behandelen.

De intentie van deze behandeling is ongeveer hetzelfde als van massage; het ontspannen van spieren. Maar doordat het naaldje (tot 7,5 cm) direct in het triggerpoint in de spier wordt geplaatst is deze methode veel sneller en effectiever. Met de handen zijn deze punten door de dikke spierlagen veel moeilijker of niet altijd te bereiken.

De gevonden triggerpoints worden met een naaldje aangeprikt waarbij de twitchreactie (het schokje zoals beschreven bij mensen) vaak duidelijk te zien is. De meeste paarden reageren hier heel rustig op. Het lijkt wel alsof ze meteen voelen dat het helpt, dat de spanning er af gaat.

Na de dry needling behandeling is het belangrijk voor het paard dat het even lekker kan bewegen aan de hand, in de wei of in de stapmolen. Net zoals mensen ervaren paarden na de behandeling een verzuurd / stijf gevoel. Soms oogt een paard de eerste dag ook wat stijver. Om dit te voorkomen dus gepaste beweging om afvalstoffen af te voeren en deze nareactie zo veel mogelijk te beperken. Er wordt afgesloten met advies en eventueel oefeningen. Belangrijk om rekening mee te houden voordat je een afspraak maakt: Wanneer een paard aan de rug en achterhand behandeld wordt is het zeer onverstandig om de eerste 3 dagen onder het zadel te gaan rijden of te galopperen. Dit is een te grote belasting voor het behandeld gebied en kan vervelende gevolgen hebben. Een paar dagen rustig aan dus!

Wanneer serieus wordt omgegaan met adviezen en oefeningen zijn in bijna alle gevallen één of twee behandelingen voldoende om de problemen op te lossen. Je merkt (na evt. nareactie) meteen dat je paard beter gaat lopen, soepeler kan buigen of geen verzet meer toont bij aansingelen. Echt een super methode! Bij complexere problemen aan het bewegingsapparaat vindt behandeling plaats in samenwerking met de eigen veearts. Wanneer na onderzoek blijkt dat het om een probleem gaat wat buiten mijn kennis en kunde valt zal ik meteen doorverwijzen naar de veearts of een andere specialist.

Voor risico’s geldt hetzelfde als de dry needling behandeling van mensen: wij houden ons aan de strenge veiligheidseisen van de opleiding en de kans dat er iets mis gaat is nihil.

Op de praktijk in Valkenswaard is een speciale behandelruimte voor paarden aanwezig maar ik kom ook op locatie. Het is fijn als het paard schoon en droog is als het komt voor behandeling!

Voor meer informatie mag je altijd contact opnemen, of maak direct een afspraak! Klik op onderstaande knop.

Top