Home / Blog / Vergoedingen 2021

Vergoedingen 2021

Het CZ en VGZ duiken in 2021 als enige zorgverzekeraars onder het hinderpaal criterium. In dit wettelijke criterium staat dat de vergoeding van een zorgverzekeraar niet dusdanig laag mag zijn dat daardoor een feitelijke hinderpaal voor verzekerden ontstaat om zich tot een zorgaanbieder te wenden die niet door de zorgverzekeraar gecontracteerd is. Deze lage vergoeding van de ziektekostenverzekeraar belemmert de keuze van een verzekerde voor een ziekenhuis of zorgverlener.

CZ gaat vanaf volgend jaar nog maar maximaal 15,68 euro (van de 35 euro) vergoeden van een behandeling fysiotherapie/dry needling/fasciatherapie of Flexchair (ruiter)training.

Ook stellen zij in de brief dat de kwaliteit niet te controleren is bij zorgverleners zonder contract waarmee zij indirect impliceren dat de kwaliteit minder hoog kan zijn.

Helaas verstaat deze zorgverzekeraar onder kwaliteit stapels onnodig papierwerk, vragenlijsten en enquêtes wat zelfs vaak ten koste gaat van de behandeltijd. Dit kunnen zij inderdaad niet opleggen zonder contract.

Wat verstaan mijn collega’s en ik onder kwaliteit? Tijd en aandacht voor de persoon, en daarnaast natuurlijk ook het volgen van bijscholingen, lezingen en bijhouden van recent wetenschappelijk onderzoek. Deze laatste factoren worden goed geregeld en gecontroleerd via de beroepsgroep (KNGF) en daar heeft de zorgverzekeraar niets mee te maken! Gegevens van deze kwaliteitsregisters kunnen door iedereen, dus ook zorgverzekeraars, altijd ingezien worden.

De 4 grote zorgverzekeraars (CZ, VGZ, Zilveren Kruis Achmea en Menzis) hebben 90% van de markt in handen. Hierdoor is er niet genoeg concurrentie en kunnen zij doen wat ze willen.

Het huidige zorgstelsel en de macht en arrogantie van deze grote zorgverzekeraars is aan het doorslaan.

Overstappen naar een kleinere zorgverzekeraar als DSW, ONVZ of ASR haalt de macht weg bij deze grote vier. Nu aan het eind van het jaar is de tijd om over te stappen en daarmee draag je bij aan solidariteit en een betere balans in de zorgmarkt. Dit alles geldt niet alleen voor fysiotherapeuten maar voor alle zorgverleners. Huisartsen, verloskundigen, thuiszorg etc. etc.

Er wordt vaak gezegd dat overstappen zo’n gedoe is, en dat is het eigenlijk ook. Zoveel verzekeraars, zoveel polissen, zoveel kleine lettertjes. Ook hoor ik vaak dat mensen niet over kunnen stappen omdat ze al ouder zijn, of een minder goede gezondheid hebben. Er zijn echt zorgverzekeraars die geen medische selectie doen, dus niet kijken naar leeftijd of gezondheid/ziekte. DSW is hier een voorbeeld van. Helaas bij velen onbekend omdat ze schitteren in afwezigheid op billboards of reclame spotjes. Zij vinden dat premiegeld in de zorg hoort te blijven en dat is natuurlijk ook zo! DSW komt al jaren uit de bus als beste zorgverzekeraar. Meest klantvriendelijk en een super makkelijke app om te declareren. Ook ONVZ en ASR geven een zeer ruime vergoeding op ongecontracteerde zorg.

Bij de meeste kleine zorgverzekeraars hoef je je alleen maar in te schrijven en zij regelen dan het afmelden bij de oude zorgverzekeraar.

En hoe gaat het nu verder met mij en mijn praktijk?

Na dit onverwachte en slechte nieuws zag ik het heel even niet meer zitten. Het grootste deel van de mensen in deze omgeving heeft de CZ als zorgverzekeraar, dus er zal wel niemand meer komen omdat het te duur wordt. Een contract afsluiten is geen optie. Niet omdat ik dan niet meer met mensen kan werken zoals ik dat graag zou willen, en niet omdat zij ruim onder de kostprijs uitbetalen waardoor elke CZ patiënt mij juist geld gaat kosten. Voor een kleine praktijk als CS Fysiotherapie is dat geen optie. Er is niets te onderhandelen over dat contract. Het is tekenen voor een (wurg)contract of niet tekenen.

Maar toen ik naar al die duimpjes aan de muur stond te kijken die jullie voor mij geschreven hebben voelde ik weer de trots en passie voor mijn vak! Borkel en Schaft, Luyksgestel, Bergeijk, Eindhoven, Westerhoven, Valkenswaard.. maar ook Helmond, Tegelen, Roggel, Udenhout, Luxemburg, Etten-Leur, Boekel, Goirle, Alphen, Bladel, Reusel, Budel, Nederweert, Retie, Oud-Turnhout, Pelt en ja, zelfs Amsterdam! Allemaal zijn jullie naar mijn praktijk in het buitengebied van Borkel en Schaft gekomen en hebben een heel positieve recensie achter gelaten en dat is toch iets om trots op te zijn!

Ik ga door met waar ik goed in ben, ik wil daar nóg beter in worden, en ga mij nog meer onderscheiden van de ‘reguliere’ fysiotherapie. CS Fysiotherapie gaat veranderen in een praktijk voor fasciatherapie voor mens en paard. En dry needling speelt hier een passende rol in.

Het verschil tussen fasciatherapie en reguliere fysiotherapie is dat het een echte hands-on behandeling is (nooit alleen maar oefeningen) en er verder gekeken wordt maar naar de hele persoon.

Onder andere ademhaling, voeding, werking van de darm, slaapkwaliteit, de psyche en stress komen aan bod bij langdurige en complexe problemen (bv. hypermobiliteitssyndroom en fibromyalgie).

Ook ben ik van plan om fascia trainingsgroepen te starten lekker buiten in onze mooie omgeving en in het bos. Niet om super sportief te zijn, maar wel om goed te kunnen functioneren in dagelijks leven en je goed te voelen. De uitvoering daarvan zit nog in de pen, wil je dat volgen volg dan de Facebook pagina van CS Fysiotherapie voor meer informatie.

Dus ben je van plan om vanaf volgend jaar weer bij mij in de praktijk te komen als er problemen zijn of voor de ruitertraining overweeg dan goed wat je met je verzekering doet.

Omdat CZ onder het hinderpaal criterium gaat wat eigenlijk nooit gemogen heeft dekken ze zich wel in. Goed zoeken maar ergens op de site staat dat als je redenen kunt geven dat een behandeling nu te duur geworden is en je toch graag naar een bepaalde zorgverlener wilt gaan dan kunnen ze toch overwegen om minimaal 75% vergoeden.

Maar het is natuurlijk ook mogelijk te overwegen over te stappen naar een kleinere zorgverzekeraar die meer (zelfs meer als vorig jaar) vergoedt, en een goede relatie heeft met zorgverleners en hen ook een eerlijke beloning geeft. En dat allemaal voor een vergelijkbare premie.

Bedankt voor het lezen van mijn betoog, ik moest het even kwijt.

Hopelijk tot ziens in 2021!

Vriendelijke groet,

Caroline

Top