Home / Blog / ‘Nieuwe anatomie’.. waarom er geen rook uit je knieën komt tijdens het hardlopen

‘Nieuwe anatomie’.. waarom er geen rook uit je knieën komt tijdens het hardlopen

Vorig jaar heb ik een aantal cursussen gevolgd m.b.t. fascia. Ik heb verschillende docenten horen zeggen: “Ik heb iedereen binnen 2 weken van zijn klachten af”. Tsja, denk ik dan. Dat zou ik ook zeggen als ik een cursus wil verkopen.

Tot ik na die cursussen ook een lezing heb bijgewoond van anatoom Karl Jacobs over fascia. Wat hij vertelde heeft mij enorm geïnspireerd om hier meer over te weten. Een letterlijk citaat uit zijn verhaal: “Er bestaan geen chronische klachten bij mensen, deze klachten worden o.a. in stand gehouden door het niet goed behandelen van de juiste oorzaak. Mensen kunnen binnen 10 dagen klachtenvrij zijn!” Na het onderdrukken van de neiging om het podium op te stappen en meneer Jacobs er van langs te geven omdat hij dus eigenlijk zegt dat ik mijn werk niet goed doe, dacht ik: “Zou hij gelijk hebben?” Natuurlijk doelde hij hier niet op de klachten die door een trauma ontstaan zijn, of met een onderliggende aandoening. Maar veruit het grootste deel van de mensen in de praktijk komt met klachten die zonder duidelijke oorzaak zijn ontstaan en waarbij geen afwijkingen te zien zijn op bijvoorbeeld X-foto’s of scan.

Als ik de feiten in zijn verhaal koppel aan mijn ervaringen en aan het vele wetenschappelijk onderzoek wat er de laatste jaren naar gedaan is kan ik niet anders concluderen dan dat zij wel eens gelijk zouden kunnen hebben. En niet alleen bij mensen.. natuurlijk ook bij paarden! Een jaar geleden hebben we een 3-daagse dissectie van een paard gedaan waarbij de fascia structuren prachtig te zien waren. Nadat er al een jaar hints op mijn pad zijn gekomen heb ik ze eindelijk ter harte genomen en er mijn missie van gemaakt: Ik wil hier alles van weten en ik ga de beste worden!

In maart start ik met de eerste modules van de blijkbaar beste fascia therapie opleiding in Nederland. Ik wil jullie meenemen op mijn reis. Ik wil jullie inzicht laten krijgen in hoe het fantastisch het menselijk lichaam eigenlijk werkt. En voor de ruiters onder jullie: hoe jullie fascia systeem samen met dat van je paard bij goed gebruik tot ongekende prestaties kan leiden!

In deze eerste blog leg ik jullie uit wat fascia is, en in komende blogs gaan we hier verder op in.

Nieuwe anatomie.. wat is dan de ‘oude’?

Vanaf de 18de eeuw worden al dissecties gedaan op mensen. Zogenaamde ‘snatchers’ groeven toen pas begraven lichamen op de begraafplaats weer op. Studenten aan de opleiding kregen studiepunten als ze een lijk aanleverden, en anderen kregen een vergoeding. Als reactie op de grafschendingen werd in de 19de eeuw de anatomiewet en het gebruik van conserveringsvloeistoffen geïntroduceerd. Hierdoor waren aanzienlijk minder lichamen nodig.

Er werd in de lichamen gesneden en dit resulteerde in een uit losse delen bestaand lichaam: spieren, botten, pezen, organen, bloedvaten etc. Zo zijn de hedendaagse anatomie boeken nog steeds vormgegeven en zo wordt het nu nog gedoceerd op (para)medische opleidingen.

Maar wat houdt al die structuren bij elkaar? Wat maakt dat ons lichaam de vorm heeft die het heeft? Waarom genereren we bijna geen warmte tijdens bewegen?

Het keerpunt naar de nieuwe de anatomie was wanneer, nog niet zo lang geleden, het scalpel bij de dissectie een kwartslag werd gedraaid. Er werd niet ín het lichaam, maar parallel aan de huid gesneden in verschillende lagen. In de plaats van alle prachtige fascia structuren door te snijden werd het intact gehouden. En dit verandert alles.

Wat is fascia?

  • Fascia is een verbindend weefsel en loopt door het hele lichaam in verschillende lagen. Zie het als een mandarijn. Als je die door het midden snijdt zie je de verschillende segmenten. Het buitenste vlies is verbonden met de kern van de mandarijn, net als onze huid (via fascia) verbonden is met onze botten. Wanneer je de verschillende partjes uit elkaar haalt zie je ook dat elk stukje weer zijn eigen vliesje heeft zodat ze makkelijk van elkaar af gehaald kunnen worden. Pakketjes in pakketjes in een groot pakket, in een systeem dat onder een bepaalde druk staat. Net als wij.
  •  Een sappige mandarijn ziet er mooi en lekker uit, en een uitgedroogd exemplaar een stuk minder smakelijk. De druk in de verschillende partjes is afgenomen en ze worden kleiner. Ook krijg je de partjes minder goed los van elkaar. Als ons lichaam uitdroogt blijven de verschillende laagjes ook meer aan elkaar plakken en de druk wordt lager.
  • Om elke spier zit een fasciavlies net als om elk mandarijnenpartje. En ook elke spiercel in deze spier is er mee ingepakt. Via deze fascia zit elke spier via een pees verbonden aan het bot en via een volgende pees weer aan een volgende spier etc. Een enkele spier loopt niet van bot tot bot en houdt dan op, je hele lichaam is met elkaar verbonden.
  • Fascia bestaat uit cellen, vezels en water maar is sterker dan staal.
  • Als je het hele lichaam zou kunnen laten verdwijnen behalve de fascia, dan ben je nog steeds herkenbaar als jou!
  • Fascia bevat de meeste sensoren van elk weefsel in het hele lichaam, het kan zelfs meer waarnemen dan het oog!
  • Onder die sensoren vallen ook pijnsensoren. Dus functioneert je fascia niet goed dan kun je dat al ervaren als pijn! Kort geleden was helemaal niet bekend dat fascia pijnklachten kan veroorzaken.
  • Gewoontehoudingen, littekens en zelfs psychologische traumata kunnen er voor zorgen dat fascia lagen aan elkaar blijven plakken als vershoudfolie. Dit kan klachten geven op een relatief grote afstand van het echte probleem. Als je onder aan je trui trekt voel je het op je schouder drukken.
  • Geen enkel ander weefsel of materiaal in de wereld als fascia kan frictie-vrij bewegen. Daarom genereren we niet veel warmte, ook al creëren we veel frictie door bewegen. Daarom komt er geen rook van je knieën tijdens hardlopen.

 

Gunther von Hagens

Afbeelding Gunther von Hagens

Hoe houd je je fascia gezond?

Jonge fascia (van jonge mensen) is goed gehydrateerd en veerkrachtig. Dat zien we ook terug bij jonge kinderen en veulentjes in de wei die springen heerlijk alle kanten op. Dit verlies je bij het ouder worden; de meeste volwassenen zien we niet meer rond dartelen.

De kwaliteit van de fascia wordt bepaald door de genen, voeding, emotie (stress of depressie), de omgeving en training, maar het belangrijkste is het wel of niet door kunnen stromen van vloeistoffen.

In fascia welke goed gehydrateerd is kunnen de verschillende lagen langs elkaar glijden, dit is niet meer het geval bij uitdroging. Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, maar dit water kan er aan de onderkant weer uitlopen zonder dat het door je fascia is gegaan. Dit gebeurd dus als het weefsel uitgedroogd is. Het water kan er niet doorheen, maar ook voedingsstoffen niet. Er komen steeds meer afvalstoffen in dat gebied waardoor het nog meer op plakkerige vershoudfolie begint te lijken. En doordat deze fascia door het hele lichaam loopt kan de plaats waar je pijn voelt ver uit de buurt zijn van deze verkleving.

Uitdroging ontstaat door niet of te weinig bewegen, maar ook juist door teveel van dezelfde bewegingen te maken. In beweging zijn is het aller belangrijkste om het water wat je drinkt door je fascia te laten lopen maar als je teveel van hetzelfde doet wordt de vloeistof juist weer uit het weefsel geduwd. Na een activiteit is het ook belangrijk om weer even je rust te nemen zodat vloeistoffen weer terug in het weefsel gezogen kunnen worden. Wanneer dit niet gebeurd verlies je veerkrachtigheid in het lichaam, kan je houding minder goed worden en kun je pijn krijgen.

Wanneer er toch van deze verklevingen zijn ontstaan kunnen deze weer ‘los’ gemaakt worden door bv. yoga oefeningen (stretchen) of bij serieuze klachten fysiotherapie door een gespecialiseerd fascia therapeut. Die kan onderzoeken waar het probleem echt ontstaan is en dit probleem aanpakken, in combinatie met houdings- en bewegingsadvies.

Deze verklevingen lossen nooit meer vanzelf op. De rest van ons leven hebben ze invloed op hoe onze spieren functioneren, wat we in de sport kunnen bereiken en zelfs onze mentale gesteldheid.

En hoe nu verder?

Zoals ik al aangaf start ik in maart met de opleiding om dit allemaal te kunnen leren. Maar dit hele verhaal verklaart ook waarom ik nu al zo’n succes heb in mijn behandelingen. Ik werk veel met dry needling; dat werkt op de fascia in de spieren. In de opleiding hoop ik nog beter vanuit het hele lichaam te kunnen lokaliseren waar het probleem is begonnen en specifieke technieken bij te leren om dit aan te kunnen pakken. Als het echt zo is dat het grootste deel van de mensen binnen 10 dagen klachtenvrij kan zijn dan ga ik zorgen dat mij dat gaat lukken!

Top