Header Image
Home / Dry needling en triggerpoints

Dry needling en triggerpoints

Het mechanisme van een triggerpoint is zowel bij een mens als paard gelijk. Ook de behandeling is grotendeels hetzelfde.

In de literatuur wordt een triggerpoint beschreven als een “hyperprikkelbare plaats in een palpabele strakke band van dwarsgestreepte spiervezels”, of te wel een gevoelige plek in een gespannen gedeelte van de spier. Een triggerpoint kan actief zijn en spontane pijn geven, of een triggerpoint kan latent aanwezig zijn en alleen pijn geven bij druk, aanspanning of rek. Druk op een triggerpoint geeft bijna altijd een karakteristieke uitstralende pijn. Deze pijn wordt ook herkend als (onderdeel van) de pijn die je hebt.

Bij veel ‘gezonde’ mensen en paarden zijn ook triggerpoints in de spieren te vinden dus dat deze aanwezig zijn is vrij normaal. Zij hebben hier geen last van tot er iets gebeurd waardoor deze punten actief worden (stress, trauma, herhaalde belasting etc.) en wel tot klachten leiden.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze behandelmethode en er verschijnen steeds meer publicaties waaruit blijkt dat dry needling een van de meest doeltreffende methoden is voor het behandelen van triggerpoints.

Hoewel klachten in het bewegingsapparaat vaak ontstaan door triggerpoints wordt dit als oorzaak nogsteeds niet vaak herkend en dus ook niet behandeld. Het zou kunnen zijn dat daardoor, ondanks al eerdere andere behandelingen, de klachten nog niet of niet volledig verdwenen zijn.

Top