Home / Het programma

Het programma

Fit2Ride is een trainingsprogramma speciaal voor alle ruiters;  voor degene die lekker geniet van een buitenrit tot aan de professionele ruiter die dagelijks 10 paarden onder zich heeft.

Weet je dat jouw invloed op je paard veel groter is dan je waarschijnlijk denkt?

Om maar een paar voorbeelden te noemen:

Als jij een strakke gespannen (te rechte) rug hebt ontwikkelt je paard datzelfde. Als jij problemen hebt met je rompcontrole en daardoor moeilijker in de galop aan kunt springen zal je paard ook minder goed zijn rompstabiliteit ontwikkelen en daardoor bijvoorbeeld vaak verkeerd aanspringen. Het blijkt zelfs dat als jij je hak vast zet, je paard ook beperkingen krijgt in zijn spronggewricht!

Ruiterfitness heeft niets te maken met spierballen kweken door 'aan apparaten te gaan hangen', een strakke six-pack te creëren of een halve marathon te kunnen lopen.

Kernwoorden in dit programma zijn bewustwording, balans, ritmegevoel, symmetrische lenigheid, coördinatie en uithoudingsvermogen.

Het doel is dat het paard begrijpt wat er van hem gevraagd wordt en dat de ruiter fysiek in staat is om dit uit te voeren op een manier waarbij deze het paard niet in 'in de weg zit'. Je weet nu hoe groot de invloed van de ruiter is. En dat is waarom een ruiter dit 'fit' is (lees: zijn of haar lichaam goed kan gebruiken) beter kan presteren in de sport met minder kans op blessures bij zowel ruiter als paard.

Voor de start van het programma kun je kiezen voor een 0-meting: een compleet fysiotherapeutisch onderzoek naar jouw ruiterlichaam.

We gaan o.a. kijken naar spierlengtes, kracht in bepaalde spiergroepen, spierspanning, mobiliteit in wervelkolom en bekken, balans etc. Daarnaast doe je een Persoonlijke Actieve Rugtest (PAR-test) voor het meten van je rompstabiliteit. Deze test duurt 15 minuten en wordt uitgevoerd op de Flexchair. De resultaten komen in een database te staan waar je thuis op in kunt loggen om de resultaten te bekijken. De resultaten van dit gehele onderzoek krijg je mee op een onderzoeksformulier.
Voor meer informatie over de PAR-test kijk op: https://www.flexchair.nl/de-veldon-rugtest/

Ook kun je, los of in combinatie met bovenstaand onderzoek, een video-analyse laten doen. Je laat iemand filmen als je aan het rijden bent en dit stuur je op. Daarbij geef je een beschrijving van wat eventuele problemen zijn. Je krijgt dan aanwijzingen terug over wat goed is of eventueel beter kan aan je houding en advies waar je aan kunt werken.
Bij aanvraag voor een video-analyse krijg je uitleg over waar je video aan moet voldoen.

 

 

Er vinden 8 sporttrainingen plaats over een periode van 9 weken. Deze trainingen zijn op locatie bij een personal trainer die opgeleid is met de Fit2Ride methodiek. Het is belangrijk dat de personal trainer begrijpt hoe paardrijden biomechanisch werkt om te zorgen dat de training aansluit bij de behoefte van de ruiter. Elke training duurt 45 minuten en heeft 5 tot max. 8 deelnemers. De training wordt opgebouwd volgens 'The Rider Fitness Training Scale".

Er worden 3 individuele Flexchair trainingen gevolgd in de praktijk van CS Fysiotherapie in Valkenswaard. Mogelijk kunnen we bekijken of deze trainingen op locatie bij de personal trainer gevolgd kunnen worden. Er is keuze voor training van 30 of 60 minuten in het programma. Voor meer informatie over de Flexchair Ruitertraining kijk op deze website https://www.csfysiotherapie.nl/flexchair-ruitertraining-2/

Wanneer je meedoet aan het programma maak je gebruik van een app waarop je oefeningen toe gestuurd worden die voor jou persoonlijk van belang zijn. Deze kun je doen waar en wanneer het jou uitkomt en laten je toewerken naar jouw persoonlijke doel.

Top