Home / Blog / Mulligan Concept: Bewezen effectief voor de vaak hardnekkige tenniselleboog en golferselleboog

Mulligan Concept: Bewezen effectief voor de vaak hardnekkige tenniselleboog en golferselleboog

Heb jij last van je elleboog? Misschien zelfs al wel heel lang?

Strek je arm voor je uit, draai je handpalm naar beneden en maak een krachtige vuist. Geeft deze test pijn aan de buitenzijde van je elleboog? Of heb je minder knijpkracht? Grote kans dat je een tenniselleboog hebt!

Een tenniselleboog is een overbelastingsblessure. Die overbelasting komt niet door één verkeerde beweging maar vaak wordt er al weken of zelfs maandenlang een zelfde soort ‘verkeerde’ beweging gemaakt die leidt tot overbelasting van de spieren in de onderarm. De strekspieren van je onderarm liggen aan de kant van je handrug en lopen naar de buitenzijde van je elleboog. Een blessure hier wordt een tenniselleboog genoemd. De buigspieren van de onderarm liggen aan de kant van je handpalm lopen naar de binnenzijde van de elleboog. Een blessure op deze plaats wordt ook wel een golferselleboog genoemd.

Wat houdt de methode Mulligan Concept in?

Mulligan Concept is een 100% pijnvrije en veilige methode van mobiliseren van gewrichten met een snel en blijvend resultaat. Een Mulligan therapeut corrigeert het bewegen van het gewricht waardoor deze weer het juiste spoor kan vinden. Zie het als een lade in een kast die niet goed sluit. Dit komt doordat de lade een heel klein beetje ontspoord is. Door het juiste spoor weer te vinden verloopt de beweging weer zonder problemen. Er is inmiddels heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de methode Mulligan Concept, vooral ook op het gebied van de tenniselleboog, en de uitkomsten zijn zeer positief!

Hoe werkt dit dan bij een tennis- of golferselleboog?

Stel je hebt een blessure opgelopen door bijvoorbeeld het veelvuldig uitwringen van doekjes tijdens huishoudelijk werk. Of het vele sleutelen ergens aan. Er volgt een ontstekingsreactie rond de aanhechting van de spieren van je onderarm aan de elleboog. Dit doet het lichaam om de herstelwerkzaamheden in gang te zetten. Deze ontstekingsfase met pijn, zwelling, warmte etc., duurt maar enkele dagen. En dat terwijl mensen vaak nog veel langer pijn ervaren.

In deze periode van pijn en spierspanning rond het gewricht is de kans groot dat door zwelling of abnormale trekkrachten van spieren de elleboog net anders gaat ‘sporen’ dan voor de blessure. In de latere fase wanneer de ontsteking al lang voorbij is blijft het gewricht minuscuul verkeerd bewegen omdat allerlei sensoren in en rond je elleboog de verkeerde informatie aan je hersenen doorsturen. Namelijk het spoor dat door spierspanning en/of zwelling is ontstaan.

Een Mulligan therapeut kan vrij snel beoordelen of dit het geval is. We maken kleine aanpassingen aan de positie van het gewricht terwijl jij kijkt bij welke aanpassing je bijvoorbeeld wel weer een krachtige vuist kunt maken. Op dat moment hebben we het juiste spoor weer gevonden! Door herhaling van deze beweging en taping van deze positie gaan de sensoren rond de elleboog weer de juiste bewegingsinformatie doorgeven aan je hersenen waardoor het bewegingspatroon hersteld wordt en je eindelijk van die restklachten af komt!

Waar kan ik voor deze methode terecht?

Ik zelf, Caroline Schellekens, heb al enkele jaren ervaring met deze methode en sinds juni van dit jaar mag ik mezelf gecertificeerd Mulligan therapeute noemen. Dat wil zeggen dat ik alle cursussen van het Mulligan Concept heb doorlopen en daarna getoetst ben op theoretische kennis en praktisch handelen. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed als fysiotherapie.

Dus wil jij eindelijk eens van die vervelende elleboog klachten af en gewoon weer kunnen doen wat je graag wilt doen?! Zonder allerlei heftige en pijnlijke methodes maar gegarandeerd 100% pijnvrij?!

Neem dan direct contact op en maak kennis met CS Fysiotherapie en de methode Mulligan Concept!

Top