Home / Blog / De invloed van het tongbeen op het bewegen van je paard

De invloed van het tongbeen op het bewegen van je paard

De invloed van het tongbeen op het bewegen van je paard

Deze blog schrijf ik naar aanleiding van de dissectie waar ik in februari 2019 aan deel heb genomen.

Als docententeam van de opleiding dry needling voor paarden mochten wij in drie dagen een volledige dissectie van een paard bijwonen. Bij een dissectie wordt het lichaam van een (toch maar even voor de duidelijkheid!) dood paard ontleed.

Dit klinkt misschien heel akelig maar in zekere zin was het ook iets moois. De eigenaresse was ook aanwezig en gaf aan dat haar paard zijn hele leven al gestresst was, onhandig was en achteraf gezien pijn bleek te hebben. Ze heeft alles gedaan om hem een goed leven te geven maar nu was toch het moment daar om hem te moeten laten gaan. Ze wilde graag weten of we iets konden vinden wat zijn levensloop zou kunnen verklaren. Ze heeft antwoord gekregen op veel van haar vragen en dat heeft haar geholpen om het in deze moeilijke tijd een plaatsje te geven. Ik vind het ontzettend dapper dat ze het zo gedaan heeft.

Tijdens de dissectie hebben we heel duidelijk kunnen zien hoe bepaalde spieren in ketens verbonden zijn en hoe deze spieren ook door fascia verbonden zijn. Fascia zijn een soort vliezen van bindweefsel die op sommige plaatsen zo sterk zijn dat je het niet kapot zou kunnen trekken. Voor ons was een belangrijk doel van dit weekend bepalen waar het veilig is om te behandelen en met welke lengte naald. We hanteren al zones waar we niet behandelen en dat hebben we nu ook echt kunnen bevestigen. En ook hebben we kunnen zien dat wanneer wij ergens een naald zetten welke spierlagen deze allemaal bereikt. Dit weekend heeft voor mij heel duidelijke verklaringen gegeven waarom dry needling bij paarden zo fantastisch werkt. Door op de juiste veilige plaats te behandelen ontspan je direct hele spierketens door het hele lichaam. Ik wist het al, maar nu heb ik het ook echt gezien!

En er is nog iets heel bijzonders wat ik heb gezien en dat wil ik graag ook met jullie delen.

Dit gaat over het tongbeen en de musculus omohyoideus.

Het tongbeen (os hyoid) ligt tussen de kaken van het paard. Het bestaat uit een aantal kleine botjes die via lange kraakbenige takken en spierverbindingen zijn verbonden aan o.a. de schedel. Door deze redelijk flexibele verbinding kun je het tongbeen ook voelen en bewegen. Als je dat wilt proberen doe het dan heel voorzichtig want het is een erg gevoelig gebied.

Aan de voorzijde is het tongbeen verbonden met de tong. Aan de achterzijde met twee grote spieren: de m. omohyoideus die van het tongbeen naar de schouder loopt, en de m. sternohyoideus die van het tongbeen naar het borstbeen (sternum) loopt. De m. omohyoideus loopt dus naar de schouder maar is daar door de sterke verbinding met fascia, buik en beenspieren verbonden met de achterhand.

 

Wanneer er geen druk op de tong lag konden we het achterbeen makkelijk naar voren bewegen. We zagen hierbij duidelijk de m. omohyoideus en zijn verbindingen door het lichaam bewegen. Maar op het moment dat we wat druk gaven op de tong, zoals een bit dat zou doen bij te grote trekkracht van de ruiter, was deze beweging volledig geblokkeerd en konden we het achterbeen veel minder ver naar voren bewegen! We hebben helaas niet kunnen meten hoeveel druk het was maar het was echt niet heel veel.

We kennen wel het gezegde “een kort paard van voren heeft een lang achterbeen” maar dat het nu zo duidelijk te zien was, was behoorlijk indrukwekkend en confronterend.

Conclusie:

  • Let op je teugeldruk! Ideaal tussen de 0,5 en 1,0 kilo.
  • Heeft je paard problemen met zijn tong én kan hij zijn achterhand er niet goed onder plaatsen? Denk dan aan deze verbinding en haal er een specialist bij!
  • Is je paard recent bij de tandarts geweest? Op de ouderwetse manier de tong opzij trekken kan invloed hebben op de hele bewegingsketen van je paard.
  • Heeft je paard een stressvolle periode (achter de rug)? In het keelgebied kan veel spanning opgeslagen worden die deze keten negatief beïnvloed.
  • Zorg voor een goed passend bit dat niet teveel druk geeft.
  • Wanneer je ergens een probleem waarneemt bekijk dan goed je hele paard. Bijna alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding.
Top