Home / Blog / Een zwakke beenhulp?

Een zwakke beenhulp?

Tijdens mijn werk met ruiters krijg ik regelmatig te horen: "Ik ben niet sterk genoeg in mijn been om een hulp te geven". Of: "Mijn linker been is veel minder sterk als mijn rechter been". Soms worden er dan uit zichzelf of vanuit het sporten al 'knijpoefeningen' gedaan om de binnenkant van de benen sterker te maken. En in plaats van dat het beter gaat, gaat het alleen maar minder goed. Als ik de spierkracht van deze ruiters ga testen blijken ze juist heel sterk te zijn aan de binnenzijde van de bovenbenen!

Wat is hier nou aan de hand?

Daarvoor eerst even een stukje anatomie:

Op het linkse plaatje zien we o.a. de bilspieren. De grote bilspier aan de achterzijde is de gluteus maximus. Meer naar de zijkant ligt half onder deze grote spier de kleinere gluteus medius.

Deze spier is belangrijk voor de zijwaartse stabiliteit van het bekken. Ook zorgt de gluteus medius voor een stevige basis voor het geven van beenhulpen met het ándere been en voor een neutrale, ontspannen ligging van het been aan dezelfde zijde.

Op het rechtse plaatje zijn met een oranje pijl de adductoren aangewezen. Deze groep spieren verbindt het bovenbeen met het bekken, dus aanspanning hiervan brengt je been steviger tegen je zadel.

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, is er een samenwerking tussen de rechter bilspier en de schouder aan de linker zijde. En ook tussen deze kleinere bilspier  en de adductoren aan de linker zijde. Vanzelfsprekend geldt dit ook andersom.

Hier is dus geen directe verbinding aanwezig maar deze spieren bieden tegenwicht aan elkaar en zorgen voor balans in het lichaam.

Veel ruiters die het gevoel hebben niet sterk te zijn bij het geven van beenhulpen denken dat de spieren aan de binnenzijde van het been (de adductoren) te zwak zijn.

Maar meestal zijn de adductoren juist te sterk in vergelijking met de tegenhangende spieren.  Er is een onbalans tussen te sterke adductoren aan de binnenzijde van het been, en de (vaak veel minder sterke) bilspieren aan de buitenzijde van het been.

Conclusie: De oplossing voor 'zwakke beenhulpen' is vaak het tegenovergestelde van wat je zou denken! Ruiters met minder sterke beenhulpen moeten de buitenzijde van de heupen en benen trainen, niet de binnenkant!

Veel ruiters die alléén paardrijden, en dus geen andere oefeningen doen, ontwikkelen zo mogelijk alleen maar meer onbalans in deze regio. Vooral als ze denken dat ze de binnenkant van de benen sterker moeten maken door meer te 'knijpen' als oefening.

Herken jij dit probleem?

Of vind je dit een interessant onderwerp en zou je weleens willen weten hoe het met jouw ruiterlichaam gesteld is?

Check dan ons vernieuwde Fit2Ride programma en get Fit 2 Ride!

Top