Home / Blog / Medical taping en hooikoorts

Medical taping en hooikoorts

Medical taping en hooikoorts

Uit de praktijk blijkt dat 84% van de mensen met hooikoortsklachten een flinke verlichting van deze klachten krijgt door toepassing van medical taping technieken. Enerzijds komt dit door de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel, anderzijds doordat de tape via de huid een prikkel geeft aan het zenuwstelsel.

4 miljoen Nederlanders zijn bekend met deze klachten. Het begint meestal in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een soort overreactie van het afweermechanisme, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren. Een verstopte neus, loopneus en niesbuien worden genoemd als meest irritante symptomen. Ook jeukende of rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte zijn veelvoorkomende klachten.

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?

Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op het zenuwstelsel. De tape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het zenuwstelsel in het lichaam prikkelen.

hooikoorts folder thumbnail
Ter voorbereiding op het tapen

Het is van belang dat de huid schoon en vetvrij is, er mogen vooraf geen oliehoudende doucheproducten gebruikt worden.

Hoe vaak tapen?

Uit beide evaluaties is gebleken dat na een eerste keer tapen al direct een positief effect merkbaar is. Door een tweede tape na één week nogmaals toe te passen is gebleken dat de klachten nog verder afnemen. Afhankelijk van het resultaat na twee behandelingen kan besloten worden eventueel een derde keer te tapen om een nog beter effect te bereiken. De daling bij een derde tape is echter minder. Geadviseerd wordt de tape minimaal 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape aan te brengen.

Wetenschappelijk bewijs

Er zijn twee studies gedaan waaruit blijkt dat er een aanzienlijke klachtenvermindering optreedt bij een groot deel van de mensen met hooikoortsklachten. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor de werking en effecten van deze methode. Bovengenoemde uitspraken zijn gebaseerd op langdurige ervaringen van patiënten en geschoolde therapeuten.

Baat het niet dan schaadt het niet

De tape bevat geen medicinale toevoegingen. Goede tape, zoals gebruikt bij CS Fysiotherapie, blijft langdurig zitten. Ook bij douchen, zwemmen of zweten. In 2009 heb ik de cursus Medical Taping Concept gevolgd en sindsdien pas ik deze methode met succes toe bij een scala aan klachten.

Dus heb je last van hooikoorts, werkt medicatie niet (voldoende) of heb je last van bijwerkingen? Misschien is medical taping dan wel de oplossing voor jou!

(bron: Fysiotape.nl)

Top